Wat is SROI (Social Return On Investment)?
Geschreven door:
Datum:
Categoriën:
Wat SROI is
We krijgen vaak de vraag: “Wat is SROI?” Social Return On Investment (SROI) is een methode om arbeidsparticipatie te stimuleren en meer werkgelegenheid te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er is geen landelijk beleid hoe de SROI in aanbestedingen verwerkt moet worden. Elke gemeente en elke overheid kan en mag dit op haar eigen manier doen.
SROI binnen een aanbesteding
Binnen de aanbestedingswet 2012 kan Social Return op verschillende manieren in de aanbesteding worden opgenomen. De betreffende instantie is hiervoor verantwoordelijk. Wel moet de inzet van social return proportioneel zijn en passend bij de waarde en de aard van de opdracht. In de praktijk wordt er vaak een percentage tussen de 2 en 5% van de totale aanneemsom gehanteerd. De totale waarde van de SROI invulling kan worden ingevuld aan de hand van de bouwblokkenmethode.
Bouwblokkenmethode
Dit is een methode die kan helpen bij het vaststellen van de waarde van de SROI invulling en bij de monitoring hiervan. Bij deze methode wordt vastgesteld welke financiële waarde een social return inspanning vertegenwoordigd. Geadviseerd wordt deze waarde een afspiegeling te laten zijn van de kosten die de opdrachtnemer maakt bij de inzet van de kandidaat of de activiteiten. Ook worden verschillende certificeringssystemen soms opgenomen als bouwblok, zoals de verschillende PSO treden. Elke gemeente en elke overheidsinstantie mag zelf de hoogte van de waarde bepalen. Eén van de onderdelen van de bouwblokkenmethode is sociaal inkoop.
Sociale inkoop
De SROI kan worden volbracht door sociaal in te kopen. Dit kan bij erkend sociale bedrijven. Deze bedrijven moeten voldoen aan een aantal criteria;
- PSO 30+, trede 3 certificaat hebben
- Erkend zijn bij de betreffende gemeente of overheid als sociale ondernemer.
Over het algemeen mag je de factuur van een sociale onderneming één op één indienen als vervulde SROI. Maar zoals eerder vermeld kan dit per gemeente iets verschillen.
Monitoring van SROI
Contractmanagement op social return is in de praktijk niet altijd even goed belegd. In veel gevallen wordt de projectleider van de aanbesteding of contractmanager verantwoordelijk geacht voor het toezicht op de uitvoering van de social return afspraken en eventuele monitoring van de sociale impact. Sommige overheden maken voor dit contractmanagement gebruik van een digitaal rapportagesysteem. In dit rapportagesysteem wordt de voortgang vastgelegd. Dit maakt de social return activiteiten zichtbaar en biedt opdrachtnemers een manier om te rapporteren. (Pianoo – Social return in de praktijk)Het is altijd aan te raden om nauw contact te houden met de contractmanager.
Sociaal inkoop bij Ander Hout
Wij helpen graag met de invulling van Social Return On Investment. Bij ons kan je sociaal inkopen. Wij kunnen op maat gemaakte unieke producten voor je maken of wij kunnen seriematige producten produceren.
Benieuwd hoe wij kunnen helpen? Neem vooral contact op.
Andere artikelen die je misschien interessant vindt
Hoe kan je SROI invullen?
Geschreven door:Datum:Categoriën:Elke gemeente of overheidsinstantie mag haar eigen beleid hanteren op het gebied van Social Return On Investment. In principe kan social return toegepast worden bij zowel werken, leveringen als diensten. Vaak wordt er gebruik gemaakt...
SROI invulling bij Ander Hout
Geschreven door:Datum:Categoriën:De invulling van het verplichte SROI kan soms knap lastig zijn! Het is soms lastig om de juiste mensen uit de doelgroep aan te kunnen nemen of de druk binnen de eigen organisatie is al zo hoog dat extra nieuwe collega’s niet wenselijk...
Hout hergebruik Den Haag
Geschreven door:Datum:Categoriën:We zijn aangekomen in een tijdperk waar duurzaamheid en milieuvriendelijkheid centraal staat. Het is een ver- en koopargument geworden van ondernemers en haar klanten. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid spelen een hele grote rol...
Start jouw project
Ben je op zoek naar een uniek meubelstuk of nieuwe inrichting van je kantoor of winkel? Staat échte duurzaamheid bij jou ook hoog in het vaandel? Neem dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.
Ander Hout
Bezoekadres:
Lotsweg 10
2635 NB, Den Hoorn
E: info@anderhout.nl
T: 06-83 12 87 51
Openingstijden;
Ma t/m vrijdag op afspraak
Zaterdag open op de oneven weken van 09:00 t/m 15:00 uur
Op deze site
Artikelen
Over Ander Hout
Projecten
Contact
Veelgestelde vragen
Privacy policy
SROI
Binnenkort meer...